Μυστικα κατα την αγορα σπιτιου

By in Uncategorized with 0 Comments

Καταρχήν επιλέξτε τη περιοχή που θέλετε να αγοράσετε το ακίνητο. Σκεφτείτε το ύψος της τιμής που μπορείτε να πληρώσετε και κάνετε μία έρευνα αγοράς στη συγκεκριμένη περιοχή για να δείτε το μέσο όρο των τιμών που επικρατεί. Υπολογίστε τους φόρους τα συμβολαιογραφικά έξοδα , τα δικηγορικά έξοδα και τα έξοδα πολίτικου μηχανικού, (συνήθως βαραίνουν τον πωλητή) για νομιμοποιήσεις πιθανόν αυθαιρεσιών και πιστοποιητικό ενέργειας. Οι νομιμοποιήσεις αυθαιρεσιών ειδικά αυτές που έγιναν σχετικά πρόσφατα προϋποθέτουν μεγάλο κόστος.

Επιπρόσθετα υπολογίστε την μεσιτική αμοιβή η οποία είναι περί το 2%.

Οι πραγματικές ευκαιρίες είναι λιγοστές και σε περίπτωση που περιμένετε να βρείτε την μεγάλη ευκαιρία (κάτι που ψάχνουν όλοι) ίσως να μην μπορέσετε να βρείτε αυτό που θέλετε για αυτό επιδιώξτε να βρείτε ένα ακίνητο που θα πληροί τις στεγαστικές σας ανάγκες η τις επαγγελματικές σας και θα ανταποκρίνεται στην εμπορική του αξία χωρίς να είναι υπερτιμημένο.

Είναι καλό λοιπόν να ζητήσετε τη γνώμη ενός Επαγγελματία Κτηματομεσίτη έτσι ώστε να εκμεταλλευτείτε τις γνώσεις του.

Ζητείστε το συμβόλαιο αγοράς η τον τίτλο ιδιοκτησίας και μονοί ή με τη βοήθεια δικηγόρου, προβείτε σε λεπτομερή έλεγχο των Τίτλων Ιδιοκτησίας, είναι το σημαντικότερο στάδιο στη διαδικασία αγοράς ακινήτου και ουσιαστικά σας απαλλάσσει από σοβαρά μελλοντικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ζητείστε αποδείξεις εξόφλησης ΕΥΔΑΠ ΔΕΗ κοινοχρήστων κλπ, επιπλέον πρέπει να γνωρίζεται ότι, αν δεν γίνει αλλαγή ονόματος στις διαφορές υπηρεσίες επιβαρύνεστε με οφειλές του προηγούμενου ιδιοκτήτη, η αλλαγή ονόματος πρέπει να γίνει εντος περιόδου 6 μηνών από την μεταβίβαση του ακίνητου.

Εάν αγοράζετε διαμέρισμα ζητήστε τον κανονισμό της πολυκατοικίας . Μπορεί να θέτει περιορισμούς στη χρήση διαμερισμάτων ή κοινοχρήστων χώρων, η δε τήρησή του είναι υποχρεωτική για τους νέους ιδιοκτήτες.

Μη δίνετε ποτέ προκαταβολή, πριν μιλήσετε με το δικηγόρο σας. Ζητήστε του να συντάξει το σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό ή θέστε του υπόψη το σχέδιο ιδιωτικού συμφωνητικού που σας ζήτησε ο πωλητής να υπογράψετε.

ΦΟΡΟΣ

Α) Ο φόρος μεταβίβασης δηλαδή ο φόρος που πληρώνει στην εφορία ο αγοραστής για την αγορά ενός ακινήτου ειναι 3%. Σε αυτό προστίθεται ποσοστό 3% για τον δήμο. Παράδειγμα: Για αγορά ακινήτου 100.000,00 Ευρώ. 100.000,00 Χ3%=3.000,00 ευρώ. 3.000,00Χ3%=90,00 ευρώ Σύνολο φόρου 3.000,00+90,00= 3.090,00 ευρώ.

Ο φόρος υπολογίζεται με το ποσό της αντικειμενικής αξίας αν το τίμημα ειναι πιο μικρο από την αντικειμενικη ή με το ποσό της αγορας αν ειναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής.

Β) Ο φόρος μεταβίβασης με ΦΠΑ (οσον αφορά οικοδομές που κτίστηκαν μετά το 2005 και πωλητές εργολάβους) εξακολουθεί να είναι 23% επί του απολογιστικού κόστους της οικοδομής που αντιστοιχεί στο ακίνητο που πωλείται.

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΣ

Τα έξοδα αμοιβής συμβολαιογράφου και μεταγραφής στο κατά τόπο Υποθηκοφυλακείο είναι 1.8% λοιπόν, με επιπρόσθετο ποσό περίπου των 100-150 ευρώ εάν το ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή που υπάρχει κτηματολογικό γραφείο.

Έτσι για παράδειγμα για αγορά σπιτιου αξιας 100.000,00 Ευρώ τα έξοδα είναι για ένα συμβόλαιο 6 φύλλων με τρία αντίγραφα είναι 1.800,00 Ευρώ στα οποία συμπεριλαμβάνονται η αμοιβή του συμβολαιογράφου το ΦΠΑ 23% και η μεταγραφή στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.

Τα έξοδα συμβολαιογράφου υπολογίζονται με το ποσό αντικειμενικής αξίας αν η τιμη αγορας ειναι μικρότερη αυτής ή με το ποσό της αγορας αν ειναι μεγαλύτερο της αντικειμενικής.

Σημείωση: τα συμβολαιογραφικά έξοδα υπάρχει περιπτωση να αυξηθουν (50-100) ευρώ ανάλογα με τα φύλλα του συμβολαίου και τα αντίγραφα.

Trackback from your site.

Share This

Leave a Reply

Your email address will not be published.